Årets kvinnliga idrottare 2018

Priset går till den idrottskvinna vars insatser under året meriterar henne till priset som årets främsta kvinnliga idrottare.  Sti pendium: 1000€

Vinnare: Jenny Fellman / Ålands idrottsdistrikt skidskytte

Jenny har under året tagit ett flertal junior FM-guld i skidskytte och rullskidskytte, samt åkt IBU-cup som är steget under världscupen. Hon har även deltagit i junior-VM och EM. Dessa fantastiska prestationer ledde till att hon som första ålänning någonsin blev uttagen till det finländska a-landslaget i skidskytte och debuterade i världscupen.

Övriga nominerade:
Adelina Engman / Chelsea FC Women
Emma Lindman / Ålands golfklubb

Vinnare år 2017: Johanna Bäcklund, Ålands Idrottsdistrikt friidrott

Årets manliga idrottare 2018

Priset går till den idrottsman vars insatser under året meriterar honom till priset som årets främsta manliga idrottare. Stipendium: 1000€

Vinnare: Fritjof Fagerlund /  Löparklubben Roslagen, IF Åland  

Fritjof är en löpare med uthållighet utöver det vanliga. Han sprang under året in på en mycket imponerande 9:e plats under VM 100 km i Kroatien med tiden 6.44,53, vilket ger ett snitt på 4.02 min/km. Fritjof vann ultravasan 2018. Fagerlunds tid 6.01,56 är den näst snabbaste genom tiderna.

Övriga nominerade:
Rune Fagerström / Åländs Sportskytteförening
Ove Lehto / Ålands kraftsportklubb

Vinnare år 2017: Ove Lehto, Ålands Kraftsportklubb, styrkelyft

Årets idrottslag 2018

Priset går till det lag vars insatser under året meriterar laget till priset som årets främsta idrottslag. Stipendium: 1000€/

Vinnare: Alandia Sailing Team, Åländska Segelsällskapet, segling

ÅSS seglingslag med Daniel Mattsson, Staffan Lindberg, Mathias Dahlman, Jasper Karlsson och Johan Nyström har i år vunnit SM-guld i J70, FM-guld i 606,  FM-guld liga, NM-guld liga. Ligakonceptet är fleet-race liknande tävlingar med J70 båtar. Banorna är korta och racen intensiva. Laget vann även Oktoberpokalen i Saltsjöbaden där många konkurrenskraftiga besättningar deltog.

Övriga nominerade:

Åland United, fotboll

Vinnare år 2017: D19-laget stafett, Ålands Idrottsdistrikt friidrott

Årets idrottsledare 2018

Priset tilldelas den idrottsledare som såväl utanför som på arenorna visar stort ledarskap och som ett resultat av detta ledarskap har uppnått idrottsliga framgångar under det gångna idrottsåret. Stipendium: 500€/

Vinnare: Samuel Fagerholm / Åland United

Samuel tog över Ålands United inför säsongen 2018 och lyckades coacha laget till bronset i finländska fotbollsligan redan under sin debutsäsong. En ung fördomsfri ledare som utan att blinka har infört humana, men starka värderingar i sitt lag. Tack vare grundarbetet som Samuel gjort har Åland United utvecklats i positiv riktning och Ålands elitfotboll visar alla tecken på stabilitet och långvarighet.

Övriga nominerade:
Peter Forsström / Mariehamn lawn-tennis klubb
Malin Pussinen / Mariehamns gymnastikförening

Vinnare år 2017: Björn Ekstrand, Ålands Motorklubb, motocross

Årets idrottsliga prestation 2018

Priset går till en individ eller ett lag, som utfört en enskild eller särkskilt impomerande idrottslig insats utöver det vanliga eller förväntade. Stipendium 500€/

Vinnare: Fritjof Fagerlund / Löparklubben Roslagen, IF Åland

Övriga nominerade:
Emma Lindman / Ålands Golfklubb  
Olivia Weuro / Raision urheilijat, simning

Fritjof svarade för en stark och imponerande insats genom att springa in på nionde plats i VM 100 km i Kroatien med tiden 6.44,53, vilket ger ett snitt på 4.02 min/km.

Vinnare år 2017: Hanna Wiss, Ålands Idrottsdistrikt friidrott

Årets idrottsliga genombrott 2018

Priset går till en person eller ett lag som under det gångna året fått sitt stora idrottsliga genombrott, och därigenom förväntas bli en av de främsta inom sin idrott på Åland. Stipendium 500€/

Vinnare: Olivia Weuro / Raision urheilijat, simning

Olivia Weuro har under år 2018 tagit guld i junior-FM och silver på senior-FM på sträckan 200 meter frisim. Olivia har under år 2018 blivit uttagen till juniorlandslaget och tävlat junior-EM samt antagits till Idrottsakademin i Åbo där hon får fortsätta bedriva studier parallellt med träning på nationell elitnivå.

Övriga nominerade:
Anna Tamminen / Åland United, fotboll
Isac Holmström / Jomala IK, skidning

Vinnare år 2017: Jenny Fellman, Ålands Idrottsdistrikt skidskyte

Årets idrottskompis 2018

Priset ges till en person/personer som under året gjort stora insatser för sin förening eller sin idrott, och på det sättet starkt bidragit till att skapa goda idrottsliga förutsättningar.

Vinnare: Tapani Sivén

Vinnaren av Årets idrottskompis-pris är en engagerad idrottspersonlighet som alltid ställer upp, vare sig det rör sig om cykling, orientering, skidning eller löpning. Under Kanonloppet är han ovärderlig för ÅID och ÅMF. Han har i många år bland annat märkt banan och placerat ut skyltar. Han har även hjälpt till med bansträckningen. Han är även verksam som friidrottsledare i sin hemkommun. Han ställer upp år efter år utan ersättning och sprider glädje och entusiasm genom sitt sätt att vara. Han är en riktig idrottskompis!

Vinnare 2017 blev Stefan Mattsson som erhöll ett stipendium på 500€.

Årets barn- och ungdomsledare 2018

Priset går till den ledare/tränare som utfört en enskilt eller särskilt imponerande insats för barn- och ungdomsidrotten på Åland. Stipendium: 500€
Målet med priset är att uppmärksamma och understryka engagemang och intresse för det ideella ledarskapet inom barn- och ungdomsidrotten på Åland. Priset belönar stort engagemang, glädje och förmåga att samla och aktivera ungdomar till idrott snarare än resultat när vinnaren utses.

Vinnare: Fredrik Erlandsson, (IFK orientering/IF Åland

Vinnaren av årets barn- och ungdomsledare är en person som under året har ställt upp med stor iver och brinnande engagemang för att få barn och ungdomar att trivas inom sin idrott. Han har genom sitt genomtänkta och varierande sätt lärt sina adepter grunderna och utmaningarna med sporten han brinner för. Han har på ett beundransvärt sätt fått barn och ungdomar att fastna för sporten och därigenom blivit en stark förebild. Förutom sitt arbete inom idrottsföreningen så har personen även introducerat orientering för barn och ungdomar inom scouterna och kyrkan, och därigenom bevisat att sporten kan utövas på många olika sätt och av vem som helst.

Vinnare 2017 blev Tatjana Berglund för sitt engagemang inom barn- och ungdomsfriidrotten. Hon erhöll ett stipendium på 500€.