Årets kvinnliga idrottare

Olivia Weuro, Raision Urheijijat och Ålands öspelslag i simning
Olivia har under junior-FM 2019 tagit fem individuella medaljer och fem medaljer i stafett. Dessutom tog laget finländskt juniorrekord i 4x200 meter frisim. Hon har även tagit tre individuella medaljer samt fyra medaljer i stafett i senior-FM. I sommarens öspel blev det tre medaljer - brons på 200 meter frisim och 100 meter fjäril samt guld på 100 meter frisim med tiden 56,25 som också var nytt öspelsrekord. I månadsskiftet november-december debuterade Olivia i seniorlandslaget när hon deltog i Nordiska Mästerskapen där hon tog en fin femte plats på 400 meter frisim.

Ida Zetterström, Ålands Motorklubb
Ida blev nordisk mästare i Super Street Bike 2019. Ett brons, två silver och ett guld i deltävlingarna räckte till totalseger i konkurrens av 15 förare i klassen. Hon var dessutom den första kvinnan någonsin att vinna den serien. Ida har kört 3 utav 5 deltävlingar i Europamästerskapen, där hon slutade på en 10de plats av 30 förare i klassen. Idas personbästa på 7.01 gjorde även att hon blev 11:e snabbaste förare av 322 i Super Street Bike genom tiderna. Hon lyckades köra personbästa i nästan alla tävlingar under 2019..

Marcela Sandvik, Ålands Kraftsportklubb
I oktober 2019 tog Marcela EM-silver i bänkpress i hård konkurrens och endast fem månader efter att hon bröt armen på VM. Silverresultatet var 112,5 kg, vilket var 2,5 kg mer än trean och fyran. Det var hennes 14:e EM-medalj på lika många starter. 

Jenny Fellman, IF Åland
Jenny har ingått i Finska Skidskytteförbundets A-landslagstrupp och deltagit i fyra världscuptävlingar med en 66:e plats i Tjeckien som främsta placering. Hon har även gjort fem starter i IBU-cupen med en åttonde plats i sprint i Norge som bästa resultat. Jenny har även nått en 25:e plats under junior-VM i jaktstart i Slovakien samt tagit ett silver i sprint  för damer 22 och ett silver i samstart under FM i Tavastehus. Hon deltog även i FM i löpskytte i Kauhajoki och tog brons i sprint samt silver i samstart. 

Årets manliga idrottare

Kenneth Sandvik, Ålands Kraftsportklubb
Trots en skadedrabbad säsong tog Kenneth EM-silver i bänkpress i tuff konkurrens och med detta resultat uppnådde han kvalgränserna till EM och VM 2020. Han tog även ett FM-silver och nådde en sjätteplats vid bänkpress-VM i Japan med 330 kg.

Isac Holmström, Jomala IK
Isacs insatser under året visar att en åländsk åkare kan konkurrera med de absoluta bästa skidåkarna inom långlopp, både nationellt och internationellt. Under året kom han tvåa i Botniavasan, ett nationellt långlopp där de finska toppåkarna deltar. I långloppscupen Visma Ski Classics kom han 65:a i Vasaloppet, 41:a i Ylläs-Levi, 28:a i Livigno (lag) och 55:a (individuell) samt 32:a i Val Venosta.

Björn Hansen, Åländska Segelsällskapet och Kungliga Svenska Segelsällskapet 
Björn med sitt KSSS-team blev vinnare av Allsvenskan 2019. I seglingens Champions League med motstånd från 70 av Europas absolut bästa kappseglingsklubbar blev laget femma, vilket är den bästa nordiska placeringen någonsin. KSSS med Björn Hansen tog även guld i Nordiska Mästerskapen för klubblag i J70 i Mariehamn. Björn delar gärna med sig av sin kunskap som han har erhållit på ”bortaplan” till de som seglar J70 på ÅSS. Ett bevis på detta är att han med ett av ÅSS tilldelat lag lyckades vinna onsdagsserien i Mariehamn. 

Årets lag

Marina Donner och Johan Pettersson, IFK Mariehamn Bordtennis och Ålands öspelslag i bordtennis
Marina och Johan tog FM-guld i mixed efter att bland annat ha slagit ut förstaseedade duon Anastasiia Burkova och Otto Tennilä i sin första match. Detta är Ålands första guldmedalj någonsin i FM i bordtennis. Laget tog även hem öspelsguld i mixed. 

Alandia Sailing Team, Åländska Segelsällskapet
Alandia Sailing Team med Daniel Mattsson, Staffan Lindberg, Mathias Dahlman och Jasper Karlsson tog 2019 brons i Nordiska Mästerskapen i J70, guld i Finska Klassmästerskapet i J70, guld i Svenska Mästerskapen i J70, guld i Finska Mästerskapen i matchracing, guld i Finska Seglingsligan (samtidigt kval till seglingens Champions League) samt silver i Nordiska Mästerskapen i J70 för klubblag.

Åland United
Åland United har under 2000-talet tillhört toppskiktet inom finländsk fotboll för damer. Trots att laget har förändrats rätt mycket under de senaste året lyckades ÅU spela hem ett brons i Damernas Liga i Finland och ett silver i Finlands Cup under 2019. Ligabronset var klubbens andra i rad under tränaren Samuel Fagerholms ledning. Flera av lagets spelare har representerat olika länders landslag under året och Åland Uniteds Anna Tamminen blev vald till ligans bästa målvakt. 

Årets Idrottsledare

Malin Pussinen, Mariehamns Gymnastikförening
Malin Pussinen har genom sin kunskap och sitt strategiska arbetssätt lyckats med bedriften att få Mariehamns Gymnastikförening att bli en stark aktör i FM- och landslagssammanhang. I de alternativa öspelen på Isle of Man tog Åland sju medaljer under ledning av Malin, varav två guld samt brons i lagtävlingen - det första på 14 år. Malin är även tränare till Nora Karlsson som är med i juniorlandslaget som består av tio tjejer i åldern 13-15 år. Förutom Nora har MGF två gymnaster med i B-landslagets träningsgrupp - Stina Ekstrand och Frida Eriksson. 

Peter Lundberg, IFK Mariehamn
Trots en skadedrabbad trupp tog IFK Mariehamn silver i finska cupen. Laget nådde dessutom den övre fortsättningsserien samt slutspelet om en biljett till Europa League-kvalet. I slutspelet lyckades laget vinna över HIFK på hemmaplan och HJK på bortaplan men förlorade tyvärr finalen, ett dubbelmöte mot FC Honka. Peter "Lundis" Lundbergs framgångar som fotbollstränare för IFK:s ligalag har gett ett sådant eko att Finlands Bollförbund har utnämnt honom till förbundskapten för U19-landslaget. Han är den första ålänningen att utses till ett så prestigefyllt uppdrag inom finländsk fotboll.

Samuel Fagerholm, Åland United
Åland United-tränaren Samuel Fagerholm upprepade bedriften från 2018 och ledde laget till brons i Damligan 2019. Att laget, med flera nya spelare, återigen nått medalj visar tydligt att han är en av Ålands främsta fotbollstränare. Samuels ledarskap sträcker sig även utanför fotbollsarenan, då han arbetar med en helhetssyn så att spelarna ska kunna utvecklas både som spelare och individer. 

Årets genombrott

André Hjulström, Ålands Kraftsportklubb
André tog VM-brons och FM-guld i juniorklassen (U23) i klassisk styrkelyft. Han kom fyra på junior-EM i klassisk styrkelyft, som var hans sista tävling i juniorklassen. Under året gjorde han även en lång rad finländska juniorrekord. Personbästa på tävling (klassisk styrkelyft) är knäböj 280 kg, bänkpress 172,5 kg, marklyft 330 kg = totalt 782,5 kg.

Susanna Hagman, Ålands Bruks- och Sällskapshundklubb
Susanna och hennes pudel Kiwi har skrivit historia i åländsk agility då teamet har tagit Ålands första FM-medalj. Det blev en silvermedalj på utomhus-FM i agility och de nådde även en femteplats på inomhus-FM och ett silver på Swedish Open.

Jonas Pettersson, Ålands Sportskytteförening
Jonas har under 2019 representerat Finland i VM i Kanada i klassen HV Grand Agg. Han har endast tävlat i två år och tog 2019 FM-guld i bänkskytte i klassen Heavy Varmint, där man räknar ihop resultatet på skyttet från 100 meter och 200 meter. Dessutom blev det ett silver i skyttet från 100 meter. Pettersson blev sammanlagt tvåa när alla moment räknades ihop under de fyra tävlingsdagarna.

Årets prestation

Ålands öspelslag i friidrott, dam, 4x100 meter 
Under sommarens öspel sprang det åländska stafettlaget med Sara Wiss, Linn Gustafsson, Anni Nylund och Adina Renlund på imponerande vis hem guldmedaljen i damernas 4x100 meter. Under extremt svåra förhållanden slog laget dessutom till med nytt åländskt rekord under spelen. Rekordet lyder numera 47,94.

Olivia Weuro, Raision Urheijijat och Ålands öspelslag i simning
Olivia simmade hem guld i finalen på 100 meter frisim under öspelen på Gibraltar - på nytt öspelsrekord. Hon är den första damsimmaren från Åland som har tagit öspelsguld och även den första som har slagit nytt öspelsrekord. Under året simmade hon dessutom hem sju FM-medaljer på seniornivå samt tio på juniornivå.

Ålands öspelslag i beachvolleyboll
Laget med Aldis Jaundzeikars och Verneri Vetriö lyckades vinna guld på öspelen trots att de endast hade tränat tillsammans i ungefär två månader. Detta i konkurrens med 14 andra lag från tio internationella öar. Laget vann finalmatchen med 2-0 mot regerande och flerfaldiga mästarna Gotland, med tidigare beachvolleyproffset Hannes Brinkborg i laget. Åland vann guld i sitt första deltagande i sporten!