Årets Barn och Ungdomsledare:

“Priset ges till den eller de ungdomsledare som utmärkt sig speciellt i sitt arbete med barn och unga.”

Barbro Engdahl – Ålands Simförening

Barbro har lång erfarenhet och är en framstående ledare inom simningen. Hon leder grupper med energi och glädje, vilket är effektivt! Barnen fortsätter entusiastiskt i "Babsans" grupp, vilket är en ära och ett tydligt bevis på hennes inflytande. Under hennes ledning har grupperna en fantastiskt rolig tid tillsammans och hennes passion för simmarglädje är uppenbar. Barbro inspirerar genom sitt dedikerade arbete och framstår som en oumbärlig del av simningens gemenskap genom att fortsätta bidra till unga simmares utveckling och glädje inom sporten.

Johan Törnroos, Björn Moliis, Cajsa Sjölund och Mika Niskala – Jomala IK

Truppens engagerade ledarskap fokuserar på värdegrund och utveckling med respekt och fair play i centrum. Genom principen om "fotboll för alla" skapar de en inkluderande miljö där varje spelare uppmuntras att växa och känna sig välkommen. Med en inspirerande inställning ökar de spelarnas entusiasm och prestation på planen med kamratskap som kärnan i träningarna. Genom att vinna Alandia Cup har de bevisat sin förmåga att leda, utveckla och lyfta ett framgångsrikt lag, där varje spelares unika roll är viktig. Deras kreativa träningsmetoder och positiva atmosfär gör dem till värdiga kandidater för utmärkelsen Årets Barn och Ungdomstränare.

Loredana Lari – Ålands Judoklubb

Loredana ”Lori” har inte bara utmärkt sig som en framstående tävlingsatlet genom att vinna flera guld- och silvermedaljer i veteranklasser under året, hon fungerar också som en inspirerande förebild för unga judoutövare och engagemanget sträcker sig långt utanför tävlingsarenan. Genom att leda träningar för barn och ungdomar, liksom för vuxna, och outtröttligt coacha dem i tävlingssituationer är hon oerhört värdefull för judon på Åland. Inom idrotten brukar man säga: “It is not a sport, it’s a way of life” och det är en himla tur för Ålands judoklubb att Lori valde just Åland och judo för hon är värd minst sin dubbla vikt i guld för sitt arbete i Ålands judoklubb.

 

 

Årets Idrottslag

“Priset ges till det lag som under det gångna idrottsåret svarat för den starkaste gemensamma insatsen.”

Alandia Sailing Team – Åländska segelsällskapet

Alandia Sailing Team har imponerat under säsongen genom att vinna Sailing Champions League och de rankas därmed som Europas främsta klubb av totalt 27 länder och 500 klubbar. Laget tog hem segern i den Finska Seglingsligan för sjätte gången och gjorde en imponerande comeback i NM i J70 där de slutade på en fjärde plats efter en utmanande start. De nådde också en tredje plats på Champion of Champions i Helsingfors och har dessutom vunnit Montenegro Spring Cup samt flera mindre regattor på Åland.

Åland United

Under 2023 nådde Åland United en tredjeplats i den Nationella ligan. Laget visade starka prestationer och tävlade framgångsrikt mot de främsta lagen i landet när dom säkrade sin sjätte medalj på lika många år. Under många år har Åland United visat att laget hör till toppskiktet i den finländska fotbollen. ÅU tog sig också till kvartsfinal i Finska Cupen.

Jomala IK Volley Herrar

A-Laget har imponerat genom att vinna den svenska division 1 för andra året i rad, vilket markerar en imponerande kontinuitet. Som åländskt lag har de inte möjlighet att avancera till den svenska elitserien vilket innebär att de spelar på sin högsta möjliga nivå och fortsätter att visa en imponerande spelstandard med goda chanser till en tredje vinst i divisionen.

 

 

Årets Idrottsledare

“Priset tilldelas den idrottsledare som såväl utanför som på arenorna visat stort ledarskap och som ett resultat av detta ledarskap har uppnått idrottsliga framgångar under det gångna idrottsåret.”

Alexis Militis – Ålands Simförening

Alexis investerar tid och engagemang i föreningens tävlingssimmare, vilket hjälper dem att utvecklas till sin fulla potential. Simmarna tog flera personliga rekord under 2023. Han ledde årets träningsläger på sin hemö Jersey, och visade stolt upp ön för simmarna. Under ö-spelen på Guernsey fortsatte hans engagemang där det blev medalj, tre finalplatser, åländska rekord och många personliga rekord. Föreningen och hans adepter är glada och tacksamma för det starka driv och den framåtanda som Alexis besitter och inspirerar och stöttar simmarna med.

Steve Beeks – Åland United 

Steve ledde framgångsrikt Åland United till sin sjätte raka medalj i Nationella ligan i och med bronset som säkrades i slutet av säsongen. Med gott resultat har Steve lett Åland United till flera fina placeringar i både Nationella ligan och Finska Cupen under de senaste åren. Åland United tog sig även till kvartsfinal i Finska Cupen 2023. Under ledning av Steve har Åland United fortsatt att vara toppklubb inom den finländska fotbollen.

Aldis Jaundzeikars – Jomala IK

Aldis är en entusiastisk tränare för Jomala IKs volleybollslag som sköter så mycket mer än bara träningarna. Han ledde damlaget på deras första resa till division 1 på tio år! I herrlaget, där han fungerar som både coach och spelare, säkrades under året en division 1-seger för andra året i rad. Hans breda engagemang skapar sammanhållning och motivation bland spelarna på träningarna, vilket speglar sig i lagets fina resultat. Aldis är ovärderlig för volleybollen på Åland och ses som en enastående och hängiven tränare.

 

 

Årets kvinnliga idrottare

“Priset går till den idrottskvinna vars insatser under året meriterar henne till priset som årets främsta kvinnliga idrottare.”

Stina Lindell – Ålands Kraftsportsklubb

Stina deltog under året för första gången i ett internationellt mästerskap i klassisk bänkpress och infriade förhoppningarna genom att ta hem guldet i stor stil på bänkpress-EM i -69 kg klassen. Hon ledde tävlingen från början till slut och segerresultatet blev även nytt finländskt rekord! Hon deltog också på klassiska styrkelyft-VM på Malta där hon placerade sig på en trettonde plats med ännu ett finländskt rekord, denna gång med totalt 470kg i momenten knäböj, marklyft och bänkpress. Även Finska mästerskapen i klassisk bänkpress bjöd på både guldmedalj och finländskt rekord, vilket hon senare bättrade på ytterligare på europeiska mästerskapen.

Marina Donner – IFK Mariehamn bordtennis

Marina har under året fortsatt visa upp storslagna prestationer, med en given plats i landslaget och avancemang till den sista kvalomgången i europeiska mästerskapen. Hon har för andra året i rad säkrat tre guld på finska mästerskapen och hennes ökade deltagande på Wordtourtävlingar har lett till ett hisnande hopp i världsrankingen från 722 till nuvarande plats 300. Utöver hennes satsning i öppen tävlingsklass så har hon tagit hem trippla guld på veteran-EM och VM i 40-års klassen. Dessa bedrifter visar på hennes oavbrutna dominans och etablerar henne som en framstående idrottare inom sin gren.

Ida Zetterström – Ålands Motorklubb

Ida har dominerat dragracingens top-fuel-klass, med imponerande prestationer som vinnare av EMserien. Genom att köra över 516 km/h satte hon två nya Europarekord och vann fyra tävlingar, dessutom slogs flera banrekord. Hennes stora framgångar har fått internationell medial uppmärksamhet. Ida representerar inte bara toppen av sin sport utan är också en banbrytare inom motorsporten och visar enastående talang och uthållighet i en sport där precision och snabbhet är avgörande. Som första europé har Ida också blivit handplockad till ett stall i amerikanska NRHA och hon gör nu de sista förberedelserna för att börja tävla i världens största dragracing-tävlingar.

 

 

Årets Manliga idrottare

“Priset går till den idrottsman vars insatser under året meriterar honom till priset som årets främsta manliga idrottare.”

Staffan Lindberg – Åländska Segelsällskapet

Staffan har gjort historiska bedrifter genom att vinna Finlands första guld i Gold Cup för Folkbåt bland 50 deltagande lag. Som taktiker för Alandia Sailing Team har han lett dem till segrar i Sailing Champions League, Finska Seglingsligan och Montenegro Spring Cup. Vidare nådde laget en hedrande fjärde plats i NM i J/70. Hans imponerande ledarskap och taktiska skicklighet har varit avgörande för flera segrar och framgångar inom segling, vilket har bidragit till att cementera lagets plats i eliten inom segling.

Kenneth Sandvik – Ålands Kraftsportsklubb

Kenneth var i storslagen form då han vann guld på Europamästerskapen i bänkpress med utrustning i supertungvikten 120+ kg i Frankrike. Segerresultatet skrevs till 325 kg och det blev en spännande kamp mellan ett flertal medaljaspiranter. Sandvik lyfte lika mycket som den slutliga silvermedaljören, men vägde vid tävlingstillfället mindre än silvermedaljören och kunde genom en taktisk fullträff titulera sig Europamästare för tionde gången! Det blev även en fin fjärdeplats på Världsmästerskapen i bänkpress i Sydafrika.

Jonas Pettersson – Ålands Sportskytteklubb

Med sin nionde plats i 100 meter Heavy Varmint i bänkskytte-VM i Frankrike visade Jonas att han håller sig i toppskiktet. I 200 meter HV placerade Pettersson sig på 57:e plats, vilket gav honom en imponerande 23:e plats i totalen på VM. Jonas sköt också hem det totala FM-silver i Heavy Varmint och Light Varmint med 5 FM-medaljer påvägen dit. När resultaten räknades ihop stod han som silvermedaljör i 100+200 meter HV. I anrika Palmisano Cup tog han tre silvermedaljer då han placerade sig på andra plats i 100 meter HV, 200 meter HV samt i totalen.

 

 

Årets Idrottsförening

"Priser går till en förening som gjort något extraordinärt under året"

Ålands Simförening

Ålands Simförening har visat upp ett beundransvärt fokus på långsiktighet, inkludering och individuella framsteg. Målsättningen med ett omstrukturerat träningsupplägg har varit att behålla simmarnas motivation och intresse och föreningen är mån om att simning skall vara för alla. I föreningen tränar pojkar och flickor tillsammans och det finns grupper i alla åldrar från 3 månader till 99 år, även för dem som inte vill tävla. Under året startades även en Parasim-grupp upp. Föreningen har flera unga ledare involverade vilket är positivt för föreningens framtid. Allt detta har resulterat i fler simmare på olika nivåer och personliga och åländska rekord slås flitigt både på hemma och bortaplan.

Jomala IK

Föreningen som jobbar med mottot ”Idrott för Alla” erbjuder möjlighet till att träna för att tävla, men också för den rena rörelseglädjen. Medlemmarna får själva välja ambitionsnivå och det breda utbudet i föreningens sju sektioner ger de flesta en plats att trivas och utvecklas. Föreningen värnar om att hålla rimliga priser på medlemsavgifter och träningsavgifter så att så många som möjligt kan delta oberoende av ekonomiskt utgångsläge. Förutom att erbjuda många olika idrotter för olika åldrar och nivåer har de under året jobbats med ett jämställdhetsprojekt, innehållande bland annat utbildning för att minska tabu inom området menstruation och idrott. Fotbollen har också jobbat för att kunna starta upp parafotboll, ett lag för personer med intellektuell funktionsnedsättning. De arbetar även föredömligt för hållbarhet då de via en facebookgrupp uppmuntrar till återbruk och gör det lättare att sälja, köpa och byta utrustning.

IF Åland - skidning

En sektion som arbetar föredömligt med sin juniorverksamhet. Rörelseglädje genomsyrar verksamheten i stort och oavsett ambitions och kunskapsnivå skall alla känna sig välkomna. Träningarna är lekfulla och roliga men fortfarande seriösa. Oavsett om det finns snö på marken så håller skidkul träningar med stor variation. Rullskidor, terränglöpning och lekar av alla dess slag kompletterar skidåkningen då snöläget inte längre tillåter träning på snö. Färjorna ställer in, men skidkul kör! Sektionen nätverkar aktivt, ordnar sponsorer och fixar evenemang och träningsläger. Under vintern skidades Lokaltapiola Ski Cup för första gången. Även storsuccén Äventyrsloppet arrangerades för första gången och fick ut 151 barn i skog och mark. Också redan etablerade tävlingar arrangerades, Åländska mästerskap i såväl riktiga skidor som rullskidor, Getaloppet samt Barnens Vasalopp har lockat folk till rörelse under året.